Són necessaris els bastons per fer senderisme?

TwitterGoogle+FacebookWhatsAppCompartir

Quan  comencem a equipar-nos  per practicar senderisme hi ha uns estris que no ens agrada comprar perquè ens sembla que ens “molesten  i no els necessitem”, però quan ens assabentem del que suposa caminar amb bastons, ens canvia completament el xip i ja ho trobem diferent. Les raons per portar bastons són:

1- Ens permeten repartir el pes correctament. Quan sortim d’excursió sempre portem una motxilla amb el material i, quan caminem, són les cames les que suporten tot el pes, tant el de la motxilla com el del nostre cos, així, són aquestes les que carreguen amb tot l’esforç. Els bastons ens ajuden a descarregar el pes de les cames i l’esquena, repartint-lo cap als braços i al pit.

2- Ajuden a millorar l’equilibri. Al caminar amb bastons passem de tenir dos punts de recolzament a tenir-ne quatre.

3- Més grups musculars en moviment. Caminar amb bastons fa que activem i utilitzem més grups musculars, repartint d’aquesta manera l’esforç físic . Això, ens pot ajudar a descarregar les articulacions de les cames. A més a més, també ens ajuden a mantenir un ritme més regular.

Grups musculars en moviment al caminar amb bastons

Grups musculars en moviment al caminar amb bastons

Per a poder gaudir de tots els beneficis que els bastons ens poden aportar, cal saber utilitzar-los correctament i, també, escollir quin bastó ens convé més.

Primer de tot, hem de portar el bastó a la mida (llargada) correcta. Aquesta seria la corresponent a l’alçada dels nostres colzes, alhora que el braç i l’avantbraç formen un angle de 90º . Hem de tenir en compte que a les pujades els escurçarem una mica i a les baixades els allargarem.

Quins bastons necessito?

Avui en dia podem trobar molts tipus de bastons i amb un ventall de preus molt ampli (des d’uns 25 € fins a més de 100 €). Les diferències de preu venen condicionades pel tipus de material i qualitat dels bastons. En què ens fixarem?

– Material: els bastons poden ser d’alumini o de carboni. Els bastons “tradicionals” estan fets d’alumini i són relativament lleugers i resistents. Els de carboni, però, encara són molt més lleugers, tot i què el preu se’ns incrementarà considerablement.

– Empunyadura: és per on agafarem el bastó. També pot estar fabricada en diferents materials: plàstic (els més econòmics), espuma o suro. L’avantatge dels de suro o espuma davant dels de plàstic és que ens suaran menys les mans i són més agradables al tacte. L’ergonomia de l’empunyadura també és un factor a tenir en compte. Hi ha algunes marques que fabriquen bastons específics per a dones (Komperdell i Black Diamond) i les seves empunyadures estan pensades per adaptar-se millor a les mans de les dones, generalment més petites que les dels homes. Alguns bastons tenen doble empunyadura. Això permet canviar la mida del bastó en les sortides on tinguem desnivells molt seguits.

Tipus de bastons

Tipus de bastons

Beneficis de caminar amb bastons:

1.     Molt més efectiu que caminar sense bastons

2.     La sobrecàrrega sobre les articulacions és molt menor que quan correm

3.     Treballa fins a un 90% de la musculatura de tot el cos (mentre que sense bastons, només treballa un 40% de la musculatura)

4.     Augmenta la capacitat pulmonar

5.     Relaxa la tensió de la nuca i les cervicals

6.     Elimina l’estrès i millora l’estat d’ànim

7.     Optimitza el treball del cor

8.     Ajuda en la correcció dels mals hàbits corporals

 

Teresa Piqué Sol

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *